Synergy-klant loopt 'zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld' uit

De Sahara geldt als een van de meest onherbergzame plaatsen op aarde. In de verzengende Marokkaanse zon stijgt de temperatuur regelmatig tot boven de 50 graden Celsius. Hier, gekweld door dorst, uitputting en striemend zand, worden kampioenen gesmeed in de zeven dagen durende, 256 km lange Marathon des Sables.

Al 28 jaar komen ultralopers naar dit woeste landschap om deel te nemen aan wat wel de 'zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld' wordt genoemd. Dit jaar bevond Synergy-klant zich onder de deelnemers - iets waarvan hij enkele jaren geleden nog geen idee had. ! Gedurende de slopende tocht naar de finish vertrouwde hij sterk op Synergy-producten. Hij voltooide de race in een t-shirt met het Synergy-logo en een lach van opluchting op zijn gezicht.

Grégoire zou als eerste beamen dat hij bepaald geen professioneel atleet is. Hij heeft een gewone, full-time baan en een druk familieleven in Parijs, met een vrouw en drie kinderen. Zijn interesse in hardlopen ging vrij bescheiden van start. 19 jaar nadat hij zijn eerste en enige marathon tot dan toe had uitgelopen, deden hij en zijn broers voor een weddenschap mee aan een 10-km-wedstrijd. Dat ze hierbij ver achterin eindigden, was alleen maar een aansporing om door te gaan. Ze schreven zich vervolgens meteen in voor de marathon van Parijs in 2014, wat hen slechts zes maanden voorbereidingstijd liet.

Toen deze wedstrijd naderde, voelde Grégoire de twijfel toeslaan. Hij weigerde echter om dan maar af te zeggen. Hij oversteeg zijn pre-marathon-paniek door zich in te schrijven voor een nog veel zwaardere wedstrijd, die plaatsvond na de marathon van Parijs. Nu moest hij zich zorgen maken over een wedstrijd van 63 km in de volgende maand. In vergelijking daarmee leek een marathon heel wat makkelijker. En zo ontbrandde de liefde voor het hardlopen in hem. Het afgelopen jaar liep hij meer dan tien wedstrijden uit, met afstanden tussen de 10 km en 105 km.


Barbier, een vriend van Grégoire, liet hem kennis maken met Synergy-producten in een fase waarin hij nog weinig wist over het trainen in combinatie met voedingssupplementen. Sindsdien hebben deze producten volgens hem echter een duidelijk bijdrage geleverd aan de verbetering van zijn prestaties. Toen Grégoire nog maar net met hardlopen was begonnen, bezorgden traditionele levensmiddelen waarmee hij ontbeet hem tijdens wedstrijden vaak maagproblemen. Daarom begon hij wedstrijden te lopen met een lege maag. Dat loste weliswaar de maagproblemen op, maar had wel als resultaat dat hij te weinig energie had tijdens de wedstrijd. Nu vreet hij kilometer na kilometer met SLMsmart Meal Replacement als zijn favoriete brandstof en herstelshake.

Tijdens de meedogenloze Marathon des Sables vormt de voedselverzorging een van de grootste uitdagingen voor de renners. Aangezien hij volgens de regels zelf zijn eigen eten voor de gehele wedstrijd van zeven dagen moest meedragen, wist Grégoire dat hij een lichte en draagbare, maar uiterst hoogwaardige voedingsbron nodig had. Hij pakte genoeg SLMsmart in voor twee porties per dag: een om te drinken vóór de start van een etappe, en een om na de etappe zijn uitgeputte spieren weer te laten aansterken.

“Dit was duidelijk te zien in de ranglijst. De meeste lopers werden dag na dag langzamer, maar ik had genoeg energie om mijn snelheid te handhaven,” zegt hij.

Voor de meeste mensen is de 256 km lange Marathon des Sables waarschijnlijk een onderneming die aan waanzin grenst, maar voor Grégoire was dit slechts een wedstrijd van velen.

“Niets is uitzonderlijk,” legt hij uit. “Ik ben geen Olympisch atleet. Ik ben een heel gewoon mens. Volgens mij kan praktisch iedereen dit doen. Toen ik met hardlopen begon, had ik nooit gedacht dat ik afstanden zou lopen die langer zijn dan een marathon. Veel dingen lijken ongelooflijk en onmogelijk zolang je ze nog niet hebt gerealiseerd. Maar als iets je nog niet is gelukt, betekent dat nog niet dat je er niet toe in staat bent.”

CONVERSATION

Instagram

Follow Us