10 tips voor een gezonde spijsvertering

Elke dag weer zet ons spijsverteringssysteem het voedsel dat wij eten, om in voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Als onze spijsvertering niet goed werkt, kan dit grote problemen veroorzaken terwijl het probeert om normaal te functioneren. Hier zijn 10 tips om uw spijsverteringssysteem een handje te helpen op topniveau te (blijven) functioneren:


1. Vezelrijk dieet: Houd uw organen gelukkig en gezond door veel vezelrijk voedsel te eten, zoals volkoren producten, groenten en fruit. Niet alleen helpen extra vezels met het transporteren van voedsel door uw spijsverteringskanaal, het kan ook de symptomen van verschillende spijsverteringsproblemen verminderen, zoals die gepaard gaan met het prikkelbaar darmsyndroom.

2. Eet verschillende soorten vezels: Als u vezels toevoegt aan uw dieet, probeer dan zowel onoplosbare als oplosbare vezels tot u te nemen. Beide soorten werken samen om uw ingewanden op verschillende manieren te ondersteunen. Onoplosbare vezels vindt u in tarwezemelen, volle granen en groenten. Oplosbare vezels zijn te vinden in haverzemelen, noten, zaden en peulvruchten.

3. Beperk vetrijke voedsel: Gezonde vetten zijn (met mate) belangrijk in een goed dieet, maar het eten van te veel vette voeding kan constipatie veroorzaken en het spijsverteringssysteem vertragen. Als u zich een keer wilt laten gaan, combineer vetrijke voedingsproducten dan met vezelrijk voedsel om het spijsverteringssysteem wat te ontlasten.

4. Mager is beter: Met vetrijke voeding bedoelen we ook bronnen van vette proteïnen, zoals rund, varken en sommige soorten wild. Proteïnen of eiwitten zijn essentieel in een gezond voedingspatroon, maar kies vooral gevogelte (zonder vel), varkenshaas en mager rundervlees.    

5. De kracht van probiotica: Probiotica zijn bacteriën met gunstige eigenschappen die in ons darmsysteem leven. Ze zijn essentieel voor het spijsverteringssysteem en een gezond immuunsysteem, omdat zij ons beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door een slecht dieet en stress. Daarnaast helpen ze uw lichaam om de voedingswaarde van elke maaltijd te maximaliseren.

6. Snack volgens schema: Het menselijk lichaam is dol op routine, ongeacht of u er persoonlijk wel of niet van houdt. Een regelmatig eetpatroon kan uw spijsvertering dan ook gezond en actief houden. Probeer uw ontbijt, lunch, diner en snacks elke dag rond dezelfde tijd te eten.

7. Hydrateer: Mensen die genoeg water drinken, voelen zich vaak wakkerder en frisser, hebben minder trek tussendoor en zullen minder last hebben van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door uitdroging - dit alles is niet nieuw. Maar wist u ook dat water goed is voor uw spijsverteringssysteem? Water helpt uw spijsverteringssysteem met het efficiënter oplossen van vetten en oplosbare vezels.

8. Beperk of beëindig slechte gewoontes: Te veel koffie, alcohol of sigaretten kunnen negatief van invloed zijn op uw spijsvertering en ze kunnen leiden tot andere problemen, zoals een maagzweer of brandend maagzuur.

9. Zweet het weg: Sporten en bewegen is niet alleen goed voor u en uw lichaam, het heeft een zeer positief effect op uw spijsvertering. Regelmatig bewegen stimuleert uw darmen, zodat zij het voedsel kunnen verwerken.

10. Vermijd stress: Het lichaam kan externe stress opnemen. Onze interne systemen reageren fysiek op stress over geld of een groot project op het werk. Als we te veel stress hebben, reageert ons systeem door ons spijsverteringssysteem op zijn kop te zetten. Houd uw stressniveau in de gaten en investeer tijd in activiteiten om u te ontspannen.

Hoe ons lichaam zich van binnen voelt, kan direct van invloed zijn op ons welzijn en onze gezondheid. Als u deze tips om beter voor uw spijsvertering te zorgen, toepast in uw dagelijkse leven, zult u merken dat uw spijsvertering beter gaat zorgen voor u.


CONVERSATION

Instagram

Follow Us